Nyheter

Varierat och flexibelt i Vallastaden

Vallastaden i Linköping laddar för tidernas största bomässa, som invigs den 2 september. Foto: Anna Sjöström

En lägenhet som går att göra om från en etta till en femma, bostäder helt i betong och flexibla fasader där dörrar och fönster kan flyttas om.Det är några av de innovativa lösningar som visas i Vallastaden, Sveriges största bomässa, i Linköping.I veckan snickras och fejas det rejält för att hinna klart till invigningen den 2 september.

Efter fem års byggtid närmar det sig invigning av Vallastaden, Sveriges genom tiderna största bo- och samhällsexpo som slår både Bo01 i Malmö och BoStad02 i Hammarby Sjöstad.

Besökarna kan ta del av ett 70-tal hemutställningar och kika in i stadsdelens nybyggda och spännande bostäder. Cirka 800 personer bor redan i den nya stadsdelen Vallastaden, och flera kommer att öppna upp sina hem under bomässan.

Det bjuds även ett specialprogram för branschen med ett gediget utbud av seminarier där involverade aktörer berättar om sina projekt, innovativa tekniker och stadsutveckling i stort.

Ett 40-tal olika byggherrar har byggt bostäder i Vallastaden, och cirka 300 företag har varit på plats och byggt. Som mest har 500-600 personer jobbat på området.

Det berättar Johan Bäckström, byggprojektchef på Linköpingsexpo AB, som har ansvaret för byggkvaliteten utifrån det framtagna kvalitetsprogrammet samt för att få allt att fungera på området med allt ifrån logistik och samordning till säkerhet och risker.

– Jag är oerhört stolt över att vi lyckats bygga så många olika projekt på så kort tid och på en så begränsad yta. Allt har fungerat över förväntan. Nu när vi närmar oss invigning har jag en mycket positiv känsla, säger han.

Logistiken har varit en stor utmaning i Vallastaden.

– Det har varit ett enormt arbete att få logistiken att flyta med så många aktörer på ett litet område och där det inte funnits några färdigställda gator. Dessutom har det bott folk i området. När kommunen skulle göra gator fick vi stänga av. Alla byggare fick anpassa sina transporter efter det, berättar Johan Bäckström.

Hela området har varit inhägnat under hela byggtiden. Via den logistiklösning som kommunen upphandlat av Swerock har leveranser bokats via ett bokningssystem.

– Inhägnaden och ronderingar har gjort att vi haft väldigt lite problem med stölder och skadegörelse.

2012 genomfördes en arkitekttävling i syfte att få fram bra idéer om hur Vallastaden ska utformas. Okidoki Arkitekter vann med förslaget Tegar. Variation, flexibilitet och småskalighet uppmuntras. Inget hus det andra likt i Vallastaden. En aktör får inte ha mer än tre markanvisningar och samma arkitekt får inte rita två hus som ligger bredvid varandra.

– Upphandlingsprocessen har varit helt ny. Det är roligare att upphandla sådana aktörer som är nyfikna och kommer med roliga och innovativa lösningar än att bara sälja till högstbjudande. Här ges möjlighet till innovation. Ett samarbete mellan byggherrarna och Linköpings Universitet har lett till ett hundratal nya tekniska lösningar, säger Johan Bäckström.

Med anledning av den täta bebyggelsen och svåra markförhållanden så har Tekniska verken tagit fram ett kulvertsystem som samlar alla ledningar: el, fiber, fjärrvärme, avlopp, vatten och sopsug. Totalt har 1 800 meter prefabricerad och patentsökt kulvert grävts ner, vilket lett till att  ledningsinfrastrukturen tar mindre plats och att mer värdefull mark kan bebyggas och att gator sällan behöver grävas upp vid framtida underhåll.

Peab och Bostadsbolaget Stångåstaden är de två största byggherrarna i området.

Stångåstaden ligger bakom ”Drömlägenheten” som har ritats av White Arkitekter i Linköping. Den bygger en flexibel lägenhet där planlösningen varieras mellan en enrummare och en femrummare. Det görs genom att man flyttar väggar och öppnar golv. Utöver en anpassningsbar planlösning är lägenheten även fylld med smarta lösningar, som till exempel flyttbara gardiner för att skapa sovrum samt ett badkar som tas fram ur golvet.

En dryg fjärdedel av bostadshusen i Vallastaden är byggda i trä. Omniplan är en aktör som valt att presentera ett flexibelt trähus, Brf iValla.  Det konstruktiva konceptet är en robust pelarstomme som lämnar våningsplanen helt fria med schakt i gavlarna och installationer tillgängliga överallt.

– När vi bygger om gamla hus finns det alltid bärande väggar, schakt och trapphus som styr hur huset kan användas, säger Staffan Schartner, byggande arkitekt på Omniplan.

Bostäderna i Brf iValla säljs som 1 rok till 5 rok. Om köparen vill ha något större eller smartare finns det unika möjligheter att vara med och förändra och förbättra.

Prefabricerade badrumsceller, från finska Parmarine, gör det möjligt att flytta badrummen i huset. Öppningsbara installationsgolv, vanligare på kontor än i bostäder, är något som Omniplan testar i lägenheterna för att öka flexibiliteten.

Fasadelementen, tillverkade i Litauen med bärande limträpelare, är kanske det mest innovativa på huset.

– Tack vare fack i två olika bredder, en för fönster och en för balkongdörrar, så går det enkelt att flytta fönster och dörrar vart som helst i fasaden.

Projektet har genomförts som en delad entreprenad.

– Den största utmaningen har varit att få ihop ekonomin. Huset har en relativt liten boyta i relation till fasaderna samtidigt som priser på material och entreprenader gått upp under arbetets gång. Därför valde vi en delad entreprenad där vi upphandlat varje bit för sig. Vi har också köpt mycket material själva, säger Staffan Schartner.

Hökerum Bygg är en annan aktör som sticker ut med sina lägenheter helt i betong. Brf Magasinet består av två fastigheter om totalt 32 lägenheter. Väggar och tak i betong samt flytspacklade golv ger en rå, industriell känsla. Råheten i materialet balanseras upp  med mycket trä, mjuka färgtoner och handplockade antika dörrar som satts in i de supermoderna lägenheterna.

– Husen är byggda med en prefab-betongstomme från Ubab. Det har varit roligt att bygga något annorlunda. Man har ju byggt ett antal standardlägenheter i vitt och ek tidigare. Det känns också fantastiskt roligt och hedrande att bygga projekt åt en bomässa, säger Torbjörn Frank, platschef på Hökerum Bygg

För de byggherrar och byggföretag som inte fått chans att vara med och bygga i Vallasten är det inte för sent att anmäla intresse för lucktomter och nästa etapp.

– Etapp 2 börjar vi tilldela i höst. Under bomässan kommer vi också att marknadsföra och sälja de lucktomter som finns kvar på området, säger Johan Bäckström.

FAKTA: Vallastaden

Stadsdelen Vallastaden i Linköping bygger på idén om variation, kreativitet och social hållbarhet där ett stort antal passivhus och plusenergihus gör området till en ovanligt energieffektiv stadsdel, som dessutom är bilfri.

Stadsdelen har utvecklats i samverkan mellan kommunen, universitetet, invånare och privata sektorn.

40 aktörer har byggt 1000 bostäderBo- och samhällsexpot äger rum 2-24 september 2017.

135 000 kvm stort är expoområdetMässan erbjuder cirka 70 hemutställningar.

De som köpt branschbiljett kan ta del av föreläsningar och guidade turer.

Helgerna har olika programinnehåll utifrån teman och intressen såsom stadsodling, innovationer och inredning.

Inträde till expoområdet kostar 100 kr, alla under 16 år går in gratis.

En branschbiljett för en dag kostar 900 kronor.Läs mer och se program på www.vallastaden2017.se