Nyheter

Värmekameran avslöjar energislöseriet

En värmekamera är enklaste sättet att hitta de västa energitjuvarna. Det har Jonas Tannerstad på Örebrobostäder insett. Han prisas nu för sitt arbete med att minska energislöseriet.

— De stora energibesparingarna gör vi inte genom att installera ny teknik utan genom att ha koll på den teknik som har slutat att fungera, säger Jonas Tannerstad, elteknikansvarig på Örebrobostäder.

Jonas Tannerstad har gått systematiskt tillväga. Han har kollat upp vilka fastigheter som har orimligt höga energiräkningar. Sedan har han med hjälp av en värmekamera fotograferat värmestrålningen och på så sätt visualiserat det värsta energislöseriet.

I sitt arbete med att få ned energiräkningen för Örebrobostäder fann han bland annat uppvärmda garagenedfarter med trasiga termostater samt värmefläktar och belysning i garage som stod påslagen dygnet runt. Dessa stod för en stor del av fastighetsbolagets energiförbrukning.

— En 30 meter lång asfaltsträcka kan kosta upp till 500 000 kronor om året att värma upp och jag anser att halkbekämpning kan ske på ett betydligt effektivare sätt, säger Jonas Tannerstad.

Han som räknar med att Örebrobostäder kan spara närmare 2 GWh om året genom att sluta värma upp markytor. Han känner sig så säker på möjligheterna att spara energi att han lovar att äta upp sin hatt om inte Örebrobostäder har minskar sin energiförbrukning med 25 procent till 2015.

Framgångarna med värmekameran uppmärksammades under Energi- och Bomässan Enbo09 i Alingsås förra veckan då han vann den utlysta energispartävlingen.

— Det här är ett bra exempel hur man på ett enkelt sätt kan få ned ett fastighetsbolags energiförbrukning. Värmekamerabilderna gör det dessutom pedagogiskt, säger Ulrika Jardfelt på Sabo som satt i juryn och var med och delade ut priset.

Jonas Tannerstad vinner en resa för två personer till Kiel för att studera energieffektiva byggnader.
— I Kiel finns många spännande projekt inom lågenergibyggande och jag tror att det kan vara både inspirerade och lärorikt att komma dit och studera det här på plats, säger Bo Norling, projektledare för Enbo09.

Tillsammans med bland annat Alingsås kommun ingår Kiel i EU-projektet Rebece (Renewable Energy and Building Exhibitions in Cities of the Enlarged Europe) som verkar för att det byggs fler hus som använder förnybar energi.