Nyheter

Vattenfall varnar: Köp inte fel värmepump

Sverige kan vara nästan fossilfritt om 40 år — om vi satsar på värmepumpar. Den slutsatsen drar Kungl Vetenskapsakademiens energiutskott efter fem års utredande. I dag, måndag, presenterar utskottet den omfattande utredningen.

– Om elnätet är gammalt och klent kan det bli problem. Om värmepumpen inte är anpassad efter elnätets förutsättningar blir det spänningsfall och lamporna börjar blinka, säger Karl-Erik Olsson på Vattenfall Eldistribution till Ny Teknik.

Det har blivit ett växande problem för elbolagen med alla värmpumpar som installeras i sommarstugor där elnätet inte är lika stabilt som i tätorterna.

När en enfas värmepump går igång genereras flera gånger mer ström än vad som anges på pumpen och det blir ett plötsligt spänningsfall som drabbar alla hushållen i nätet.

Eftersom pumpen slås av och på hela tiden blir det irriterande flimmer i belysningen.

Vattenfall har nu gått ut med en uppmaning till presumtiva värmepumpsköpare att vara noga med valet av pump och att göra en ”föranmälan” till nätägaren vid installationen.

– Det behövs för att vi ska kunna avgöra hur den valda värmepumpen kommer att fungera, säger Abdirashiid Sugulle, ingenjör på Vattenfalls elnät.

Råd till värmepumpsköparen:

1. Dimensionera pumpen efter utrymmet. Köp inte en stor pump till ett litet utrymme. Det blir onödigt hög startfrekvens på pumpen och risken för flimmer ökar.

2. Se till att det finns ett mjukstartsrelä, antingen förinstallerat eller som extrautrustning.

3. Se upp med billiga värmepumpar som inte är anpassade till svenskt klimat är direktstartade med mycket hög startström.

4. Ta reda på vilka förutsättningar som din el-anslutning har innan du handlar.

5. Välj en återförsäljare som tar ansvar och undersöker dina förutsättningar.

6. Tänk på att en CE-märkning inte är en garanti för spänningsfall i ett svagt elnät.

– Ett problemet i dag är att det finns försäljare som inte har den elkunskap som krävs och därmed svär sig fria från sitt ansvar när värmepumpen inte fungerar som den ska, säger Karl-Erik Olsson.