Nyheter

Vem blir Årets Byggchef 2016?

Eva Torberger, Skanska, Årets Byggchef 2015. Tidigare vinnare 2010: Konstantin Spinos, arbetsledare Veidekke. 2011: Magnus Rudén, projektchef AF Bygg. 2012: Sofia Edoff, produktionschef NCC. 2013: Helena Söderberg, projektchef Züblin Scandinavia. 2014: Henrik Bratt, affärsområdeschef Erlandsson Bygg AB.

Nu är det dags igen – för sjunde året i rad.

Vi söker Årets Byggchef 2016.

Jag har blivit ännu tryggare i mitt ledarskap efter utmärkelsen, säger Eva Torberger som blev Årets Byggchef 2015.

I april i år utsågs Eva Torberger, distriktschef på Skanska region Hus Göteborg, till Årets Byggchef 2015. I ytterligare några månader får hon njuta av ”livet på tronen” innan det blir dags att lämna över titeln till en ny vinnare.

– Jag känner en stolthet och ska naturligtvis njuta så länge det varar. Det var större än vad jag hade kunnat fatta att bli utsedd till Årets Byggchef. Jag har fått mycket uppmärksamhet, både internt och externt.

Vad har betytt mest?

– Erkännandet från mina medarbetare, som faktiskt nominerade mig, gör mig väldigt glad och stolt. Det kan inte bli större än så. Den bekräftelse jag fått har gett mig självförtroende och gjort att jag blivit ännu tryggare i mitt ledarskap.

Hur ska en bra ledare vara?

– Jag tycker det är viktigt att se människor, att vara lyhörd och skapa ett inkluderande klimat. Jag tror på delaktighet och engagemang. När man jobbar med de mjuka värdena brukar det ge resultat även på de hårda målen. Man ska våga vara tydlig och visa vart man är på väg.  Och man måste också vara modig, våga ta tag i det svåra och agera. Utmärkelsen har förstärkt tron på mitt ledarskap.

Hur var det att gå ledarskapsutbildningen hos Ledarstudion, det pris som vinnaren brukar få?

– Eftersom jag har en kompis som gått kursen så hade jag extremt höga förväntningar på den. Och den var jättebra. Jag är ganska van att prata inför grupp, men jag lärde mig många nya knep, vikten av förberedelser och hur man kan äga scenen. Man ska aldrig tro att man är färdiglärd.

Vad gör du på jobbet för tillfället?

– Höstarna handlar mycket om affärsplanearbete och att lägga budget. Just nu lägger vi en femårig affärsplan så mitt arbete handlar just nu om strategiskt arbete. Jag har också tre stora projekt som ska dra igång. Den medarbetarenkät som genomförts presenterar vi på workshops ute på arbetsplatserna vilket gjort att jag har varit med ute i projekten, något som jag tycker är viktigt.

I år är det sjunde året i rad som Byggcheferna, tillsammans med tidningen Byggvärlden, arrangerar tävlingen.

– Vi vill höja statusen på byggchefsjobbet som är ett spännande och jätteroligt jobb. Men många byggchefer sliter i det tysta och får inte alltid den uppskattning de förtjänar, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna och juryns ordförande.

 

SÅ NOMINERAR DU

Vem som blir årets vinnare kan ni därute vara med och påverka genom att nominera en kollega, chef eller annan som ni tycker är en bra representant för yrkeskåren. Chefer på olika nivåer och inom olika delar av branschen kan nomineras. Vinnaren ska vara en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, både för kunder, det egna företaget och medarbetarna. Samtidigt ska han/hon vara en person som står för förnyelse.

Så nominerar du till tävlingen

När juryn bedömer byggcheferna utgår den ifrån fem kriterier. Vi vill därför att du skriver några rader om den person du nominerar under varje rubrik av dessa fem:

  • Lönsamhet
  • Kundreaktioner
  • Etiskt agerande – externt och internt
  • Ledarskap
  • Förnyelse

Vi behöver också en del faktauppgifter om den person du vill se som Årets byggchef. Ange:

  • Den nominerades namn
  • Företag
  • Position
  • Kort om bakgrund
  • Telefonnummer

Komplettera med kontaktuppgifter till personer som juryn kan kontakta för att få ytterligare information, gärna någon chef, kollega och kund. Vi vill också ha namn och telefonnummer till dig som nominerar.

Mejla din kandidat till: [email protected] senast den 31 januari 2016.