Nyheter

Yrkar på sex års fängelse

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson. Foto: Patrik Ekström.

På måndagen höll kammaråklagare Elisabeth Börjesson sin slutplädering vid rättegången i Söderledsmålet.

Hon yrkar på fängelse för samtliga fyra bedrägerimisstänkta män.

Förhandlingarna vid Attunda tingsrätt har pågått sedan april. Nu börjar rättegången gå mot sitt slut.

Fyra män är misstänkta för att, med hjälp av falska fakturor, ha lurat Trafikkontoret i Stockholm på totalt 27,4 miljoner kronor vid renoveringen av Söderledstunneln.

På måndagen höll kammaråklagare Elisabeth Börjesson, vid Ekobrottsmyndigheten, sin slutplädering.

– Detta är ett relativt enkelt mål, trots all tid som lagts ner. Det handlar egentligen inte om någonting annat än luftfakturering, säger hon.

Hon yrkar att konsulten från Dalarna, som hon beskriver som ”spindeln i nätet”, ska dömas till sex års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

– Det som sticker ut är hans agerande och hur han har fått alla att göra som han vill.

Åklagaren yrkar att underentreprenören, som är god vän med konsulten och som misstänks ha skrivit de falska fakturorna till NSA-konsortiet, ska dömas till fyra års fängelse.

– Det finns inga spår. De har varit helt osynliga. Jag anser det vara styrkt att de aldrig arbetat i tunneln, säger åklagaren.

Samma straff begär hon för den bedrägerimisstänkte man som jobbade åt konsortiet och godkände felaktiga fakturor för dess räkning.

När det gäller den före detta projektledaren vid Trafikkontoret, som godkänt fakturor åt Stockholms stad, yrkar åklagaren på tre års fängelse.

Åklagarsidan yrkar att konsultens bolag ska dömas till en företagsbot på 2,7 miljoner kronor och att underentreprenörens företag får en företagsbot på 5,4 miljoner kronor.

De begär även att tre av de åtalade: konsulten, underentreprenören och företrädaren för konsortiet, beläggs med näringsförbud.

Utöver det vill Stockholms stad ha ett skadestånd på 3,9 miljoner kronor från de åtalade gemensamt. Anledningen till att staden inte kräver mer än så är att konsortiet gjorde en återbetalning till staden på 23,5 miljoner kronor när härvan rullades upp.

Även konsultens fru står åtalad i målet. Hon misstänks för grovt bokföringsbrott och åklagaren begär att hon döms till villkorlig dom i kombination med samhällstjänst, alternativt böter.

Imorgon är det försvarets tur att plädera.