Nyheter

Vita jobb fortfarande svarta

Fler vita jobb i byggbranschen. Det var huvudsyftet när ROT-avdraget infördes för fyra år sedan. P1-programmet Kaliber har granskat branschen och redovisade i gårdagens sändning uppgifter som ger anledning att fråga sig hur mycket vitare den egentligen blivit.

Avdraget som infördes för fyra år sedan blev snabbt populärt och utbetalningarna har ökat för varje år. Förra året betalade staten ut 14,6 miljarder.

Enligt en undersökning som Företagarna låtit göra tillsammans med Sveriges byggindustrier har ROT-avdraget skapat 25 000 nya vita jobb och dessutom inneburit en minskad tolerans för svartjobb.

Kaliber har talat med ett 30-tal hantverkare, de flesta från andra länder, som i många fall för minimal ersättning varit de som utfört de så kallade "vita" jobben. Alla har liknande erfarenheter; avtal som inte hålls, anställningar som uteblir, löner som inte betalas och framför allt: de löner som betalas är svarta löner. 

Av Kalibers granskning av anställningsvillkoren i branschen framgår att Skatteverket inte har någon möjlighet att kontrollera huruvida någon jobbar svart i de företag som använder ROT-avdraget. Den särkskilda kontrollenheten av hustjänster saknar möjlighet att kontrollera vem som utfört själva jobbet.

Pia Bergman, som samordnar arbetet mot svartarbete och organiserad brottslighet säger till Kaliber att Skatteverket i dag saknar tre viktiga kontrollmöjligheter; personalliggare, rätten att göra oanmälda kontrollbesök och så kallad månadsrapportering – att arbetsgivaravgifterna ska rapporteras på individnivå varje månad.

Regeringen är dock splittrad i frågan och tidigare i veckan blev det klart att det utlovade förslaget på månadsrapportering har dragits tillbaka.  

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, kommenterar reportaget i Ekot:

– Jag tycker för det första att det är beklagligt. Jag trodde inte det skedde när rotavdraget nyttjas så väl. Jag hoppas att vi talar om en liten, liten del som missbrukar ett väldigt bra verktyg för att komma åt svarta jobb. Det är ofta så i skattesystem att det finns alltid folk som ska utnyttja det, göra felaktigheter och begår brott. Då ska vi se till att vi finner firmorna som gör så här, och det ska vi göra tillsammans med våra myndigheter, säger han.

Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier, kommenterar fusket med ROT-avdrag i ett pressmeddelande och menar att det avdragsfusk som framkommer i Kalibers undersökning är helt oacceptabelt.

– Sveriges Byggindustrier har länge och envist förespråkat en lag om månadsuppgifter, men dessvärre har beslutsfattarna sagt ”nej, inte nu” till detta. Hur många fler exempel behövs innan vi får en lagstiftning på plats som stärker den sunda konkurrensen, som motverkar oseriösa företag och som värnar den enskilda människan, frågar sig Peter Löfgren.

Catharina Olsson-Lindh
catharina.olsson-lindh
@byggvarlden.se