Nyheter

”Året 2023 har varit präglat av utmaningar”

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna. Foto: Byggcheferna

Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius summerar året som gått och konstaterar att 2023 varit ett utmanande år för samhällsbyggnadsbranschen. Men trots att året varit dystert så finns det ljusglimtar.

Hur skulle du sammanfatta året 2023?

– Året 2023 har varit präglat av utmaningar för samhällsbyggnadsbranschen. Vid början av året var vi rätt enade om att byggkrisen skulle fördjupas, vilket ledde till ökade varsel och ökad oro för massuppsägningar inom svenska byggföretag. Finansieringsoron och risken för nedgångar i fastighetsvärdena adderade ytterligare osäkerhet. Internationellt påverkades situationen av Rysslands krig i Ukraina, inflation i Sverige, en sjunkande svensk krona och konflikter som det senaste kriget mellan Israel och Hamas, säger hon och fortsätter:

– Hållbarhetsfrågan har varit central, både inom branschen och på global nivå med det varmaste uppmätta året någonsin. Och när det viktiga Coop 28-mötet hölls skakades det av ordförandens och Förenade Arabemiratens agenda, vilket komplicerade diskussionen om hållbarhet ytterligare.

– Nu mot slutet av året konstaterar vi att många av de förutsägelser som gjordes tidigare har blivit verklighet. Konjunkturkrisen, inflationen, den svaga kronan och en lång lista med konkurser har nu blivit en realitet för alla aktörer inom byggsektorn. Utmaningarna som uppstod under året kommer sannolikt fortsätta att påverka branschen och kräva innovativa lösningar framöver.

Ljusglimtar att fokusera på

Det har varit mycket fokus på byggkris, varsel och konkurser med mera, men vilka glädjeämnen tar du med dig från året?

– Trots de utmaningar som präglat samhällsbyggnadsbranschen under 2023 finns det ljusglimtar att fokusera på när vi närmar oss 2024. En positiv trend jag har märkt, är att de företagsledare och chefer som har visat handlingskraft och mod har varit nyckeln till framgång och stabilitet. Dessa ledare har inte gett upp inför svårigheterna utan har i stället samlat sina team, tydligt kommunicerat utmaningarna och engagerat alla i att hitta lösningar.

Vad betyder den typen av ledare för branschen?

– Det gemensamma engagemanget och det positiva ledarskapet har skapat en känsla av trygghet och arbetsglädje inom organisationerna. Att betona fördelarna och möjligheterna, även i tider av kris, har varit avgörande. Ledarna som har inspirerat till att göra det lilla extra har verkligen gjort skillnad och hållit sina bolag på rätt kurs. I synnerhet har dessa positiva ledare fungerat som en motvikt till de utmaningar som branschen står inför, från byggkrisen och nedgången i bostadsbyggandet till ekonomiska påverkningar och internationella konflikter. Genom att bygga starka team och hålla fast vid en vision för framtiden har de visat att det finns möjligheter att övervinna även de mest komplexa utmaningarna.

Förhoppningarna på 2024

Vilken fråga som har berört medlemmar har varit svårast att hantera?

– Oron i att som chef göra rätt, oron i att inte hinna med och räcka till om eller när det blir varsel, vilken rätt man har som chef om eller när varsel drabbar en själv och svårigheten att leva upp till hållbarhetsfrågorna som utlovas från ens företag.

Vad har du för förhoppningar på 2024?

– Då vi tydligt är inne i lågkonjunkturen och att den väntas vara några år framöver, tänker och hoppas jag att vi i alla fall får se någon form av stabilitet mot slutet av 2024. Så vi inte än en gång riskerar att tappa en generation av duktiga medarbetare, det har vi inte råd med.

Vilka frågor tycker du är viktiga 2024?

– Jag hoppas att vi fortsätter se att hållbarhetsarbete öppnar vägen för kostnadsbesparingar och nya intäktskällor som lägre kapitalkostnader. Att vi kommer ihåg att hållbara företag attraherar och att det blir en övergång till mer cirkulär ekonomi genom att vi försöker bevara fler hus, byggdelar och produkter som återvinns. Sist men inte minst att vi kommer ihåg vikten av bra chefer och ledare, för det är dessa som tar oss igenom kriserna lite lättare, tryggare och på roligare sätt. Så, när vi går in i 2024, är det värt att fokusera på det positiva ledarskapet, den gemensamma ansträngningen och förmågan att se möjligheter även i svåra tider. Dessa kvaliteter kommer sannolikt att vara nyckeln till att forma en framgångsrik och hållbar framtid för alla våra byggchefer och hela branschen.

Byggchefernas fokus

Vad kommer Byggcheferna att fokusera på 2024?

– Att hjälpa våra medlemmar som är chefer och ledare med konkreta tips och inspiration så det är lätt att göra rätt. Hållbarhetsfrågan kommer vi jobba vidare med, i form av trygga och välmående chefer och ledare, återbruk, miljö, arbetsmiljö, att göra rätt både som chef och medarbetare, ledarskapets värde, hjälpa till att ha koll på branschfrågor och trender mm mm.

Hur trivs du på nya jobbet?

– Super på alla vis. Känner mig glad, stolt och tacksam. Att välkomnas med öppna armar och engagemang från både de nya och de som varit med länge i bolaget ger så mycket arbetsglädje och styrka. Trots konjunkturens utmaningar, går bolaget bra ekonomiskt och vi har fyllt på bra i pipen. Det samlat är en fin grund för att tackla de utmaningar som kan uppstå. Att åka till jobbet varje dag med ett leende på läpparna känns viktigt och lyxigt. Det är en förmån att få arbeta med befintliga medarbetare och se möjligheten att utöka teamet med ännu fler duktiga branschkollegor.