Byggmässan Göteborg

Nedgång med visst hopp

Tor Borg, analyschef på Byggfakta på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg
Tor Borg, analyschef på Byggfakta på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg

Byggstarterna minskar, men det finns hopp. Tor Borg, analyschef på Byggfakta, äntrade scenen på Byggmässan svartklädd.
– Men det är inte för att Blåvitt ligger sist eftersom jag håller på Malmö, betonade han.

Programpunkten hade fått det dystra namnet Hur djup blir nedgången. Byggandet befinner sig i en skarp nedgång, konstaterade Tor Borg, i synnerhet vad gäller bostadsbyggandet. Han presenterade bland annat en rad tabeller och statistik från Byggfaktas databas som visar på en generell nedgång av byggstarterna. En av orsakerna är inflationen som styr räntenivåerna, vilket berör finansieringssidan som i sin tur påverkar byggandet. Mycket talar för att nedgången blir långvarig, men det som skulle kunna vända nedgången är att politikerna kommer med stimulanser eller åtgärder.

”Kan ta ett tag innan det vänder”

– Men tittar man på hur politiken har sett ut de senaste 15 åren och på dagens riksdagsmajoritet och opposition så känns det väldigt osannolikt att politiken skulle kliva in med några större stöd. Det är inte osannolikt att man börjar skruva på rot-avdrag och liknande, men det är väldigt små åtgärder. De har också svårt att komma överens med bostadspolitiken. Därför kan det ta ett tag innan det vänder för bostadsmarknaden. Det finns därför också en risk att vi får se en nedgång som blir mycket längre än vad de flesta prognosmakare räknar med.

Men något positivt i alla dystra siffror märks ändå på projekteringssidan, som länge har varit stark, även om även den sidan har börjat gå nedåt den senaste tiden.

Sjukhus och fångvård

– Det innebär ändå att det finns många påbörjade projekt där man börjat projektera, skissa och titta på mark. Skulle förutsättningarna ändras snabbt så finns det många projekt som skulle kunna byggstartas.

Ett område där det ändå byggstartas en del i dag är inom offentliga byggnader, som sjuk- och hälsovård och fångvård.

– Även när det gäller äldrebostäder borde det finnas möjligheter, vi blir allt äldre och sektorn är underdimensionerad i dag. Även energibesparande projekt kommer att behövas; solceller, vindkraft och så vidare kommer att byggas även om det blir ett kärvare ekonomiskt klimat.