Några dagar innan julafton så tecknades Serneke Sveriges sista kontrakt. En totalentreprenad som skulle se till att en ny magasinsbyggnad skulle uppföras åt Göteborgs Stads kulturförvaltning. Ordern var värd cirka 325 miljoner kronor. Men att Serneke Sverige var på väg mot konkurs var inget man anade från kommunala Higabs sida, den andra parten i avtalet.
En ny magasinsbyggnad för Göteborgs Stads kulturförvaltning har varit efterlängtat. Nuvarande förvaring för Göteborgs museer har varit drabbat av både vattenläckor och skadedjur under många år. I december så upphandlades Serneke Sverige för en totalentreprenad för byggnaden som skulle vara klar för att flytta de värdefulla föremålen till den nya magasinsbyggnaden 2027 och som skulle byggas i norra Göteborg.
Trodde de skulle klara av uppdraget
Projektledaren på Higab, Annette Stridh, berättar att hon under sina år på Higab, i de projekt hon jobbat med, aldrig varit med om att ett upphandlat bolag gått i konkurs.
Vilken var er bild av Sernekes position att kunna genomföra projekt?
– Vi hade en bild av att de kunde klara av uppdraget då de vann upphandlingen. Dessutom hade vi som säkerhet krav i upphandlingen på att de ska ha en bankgaranti inom fyra veckor efter beställning.
Hon säger att de nu, genom ett juridiskt ombud, kommer att begära att avtalet hävs om inte konkursförvaltaren kan visa upp en sådan bankgaranti.
– Det är väl inte så sannolikt att de kommer få en bankgaranti. Jag vet inte vilken bank som skulle vilja ställa ut en sådan. Om konkursförvaltaren accepterar detta så kan vi få en snabb upphävning och vi kan gå ut med en ny upphandling.
– Men han måste först ta sina beslut innan vi vet hur vi kan gå vidare.
Hur pass förvånade är ni över att de nu satts i konkurs?
– Vi är förvånade, för det var ingenting som syntes i ratingen av deras kreditvärdighet som vi kontrollerade sista gången samma dag som vi skrev kontraktet.
Kollade kreditvärdigheten
Känner ni att ni fick rätt bild av bolaget vid den tidpunkten?
– Det är svårt för oss att säga och självklart väcker det frågetecken, men vi kunde bara gå på den fakta som fanns att tillgå i det läget.
Då hade ni inte kunnat göra någonting annat för att undvika att det blev så här?
– Nej, ett normalt förfarande i en upphandling är att kreditvärdigheten kontrolleras via kreditupplysningsföretag, och den bygger på ett statistiskt underlag där även risken för konkurs ingår i värderingen. Som sagt, vi kontrollerade den samma dag i samband med avtalet och den klarade kraven med marginal.
Det är fortfarande oklart om Higab får häva avtalet eller om det blir att de får driva frågan mot konkursboet. Annette Stridh säger att målsättningen nu är att så snart möjligt att komma vidare för att minimera förseningen i projektet.
– Vi har redan blivit kontaktade av flera intressenter, så vi känner oss trygga med att få fram en ny entreprenör genom en ny upphandling och starta byggnationen så snart som möjligt.
Sex månaders försening
Hur mycket tror du att det kan försenas på grund av det här?
– Uppdraget Serneke Sverige fick var en totalentreprenad, så vi hade tänkt att de skulle starta idag, måndag. Vi prognostiserar ungefär sex månaders försening, men det kan komma att ändras och beror på hur snabbt det går med konkursförvaltaren som kommer ha ganska många ärenden att arbeta med.
– Sen är naturligtvis situationen inte rolig, men påverkan för oss som byggherre är förhållandevis liten. Vårt projekt har inte ens startat, till skillnad från många andra. Men kulturförvaltningen drabbas naturligtvis av förseningen.
– Sen känner jag verkligen med mina branschkollegor som står där nu med stillastående halvfärdiga byggen. De har en betydligt tuffare resa framför sig. Likaså Sernekes personal, där det är många som drabbas och det kommer bli kännbart för branschen.
/Ida Mikko