Nyheter

Unik dumper lockade till läsning

dumper tlllverkad med fossilfritt stå
Dumpern är en A30G ramstyrd dumper och är producerad i Volvo CE:s anläggning i Braås med fossilfritt stål från SSAB. Foto: NCC

Bland konjunkturprognoser, stora kontrakt och tvister letade sig en dumper in på listan över årets mest lästa artiklar på Byggvärlden.se.
– Vi är väldigt glada att många visar intresse för de här frågorna, säger Grete Aspelund, affärsområdeschef för NCC Industry.

Världens första anläggningsmaskin tillverkad med fossilfritt stål togs i drift i NCC:s stentäkt i Södra Sandby utanför Lund i mitten av augusti.

Och den har fått mycket uppmärksamhet. Den har blivit omskriven och omnämnd i flera medier, inte bara i Sverige, utan även utomlands. Till exempel nämnde Washington Post dumpern i en artikel. Under hösten gjorde även Al Jazeera ett reportage med både text och video som i skrivandets stund ännu inte publicerats.

USA:s klimatsändebud John Kerry och dåvarande klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) medverkade när NCC tog emot dumpern, sedan har många andra nyfikna varit på plats. En av de som nyligen besökte täkten var näringsminister Ebba Busch (KD).

Grete Aspelund, affärsområdeschef för NCC Industry och Ebba Busch,  energi- och näringsminister
Grete Aspelund, affärsområdeschef för NCC Industry, tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch som besökte täkten i början av december. Foto: NCC

”En världsnyhets om väcker intresse med all rätt”

Vad betyder den uppmärksamheten för NCC?
– Vi är väldigt glada att många visar intresse för de här frågorna. Jag hoppas att uppmärksamheten bidrar till ökad förståelsen för att omställningen kräver samarbeten genom hela värdekedjan. Vi alla behöver bidra och arbeta på flera fronter för att möjliggöra innovativa lösningar för en hållbar utveckling, säger Grete Aspelund, affärsområdeschef för NCC Industry.

Varför tror du att så många ville läsa artikeln om dumpern?
– Dumpern är en symbol för både omställning, innovation och näringslivet har en viktig roll att spela i framdriften av dessa. Och den är den första i sitt slag – och en världsnyhet som väcker intresse med all rätt.

Vad har ni på gång framöver när det kommer till hållbarhetsarbete/minska utsläpp i täkternas verksamhet?
–Transporter är ett av våra prioriterade områden inom NCC Industry och vår täktverksamhet. Här ser vi inte bara till minskade utsläpp från motorer utan det totala avtrycket från en maskin. NCC väljer alltid de bästa maskinerna med den senaste tekniken. Som stor köpare så kan vi bidra genom att göra hållbara val. Sedan är det viktigt att poängtera att vårt arbete för att minimera klimatpåverkan rör inte bara vår egen verksamhet utan vi ser till hela värdekedjan.

Södra Sandby är NCC:s största stentäkt. Härifrån levereras cirka en miljon ton sten varje år. Det är material till olika byggen, men också till asfalt- och betongproduktion.