Nyheter

Så var byggåret 2023

Collage som visar åtta av Byggvärldens förstasidor 2023.
Några av Byggvärldens förstasidor från 2023.

Byggkris, varsel och konkurser har dominerat nyhetsrapporteringen i år.
Men det har hänt en hel del annat också under byggåret 2023. Här presenterar vi ett urval av Byggvärldens nyheter och förstasidor.

Januari – mars

Skanska fick ny vd: Efter 25 år på Skanska i en rad olika roller tillträdde Magnus Persson vid årsskiftet som ny vd på Skanska Sverige.

Cementas kalkstenstäkt i Slite, Gotland.
Norr om den gamla bergtäkten ligger området där Cementa sökte ett nytt täkttillstånd. Foto: Henrik Ekberg

Cementadomen vann laga kraft: Varken Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, länsstyrelsen på Gotland eller Föreningen Urbergsgruppen, som tidigare varit kritiska till kalkstensbrytningen, överklagade. Mark- och miljödomstolens beslut från december 2022 fastställdes och det blev klart att Cementa (som de fortfarande hette då) får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland i ytterligare fyra år.

Varslen ökade: 45 företag i byggbranschen varslade om uppsägning under januari i år. 585 personer berördes. Under samma månad 2022 berördes 145 personer av varsel, det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

– Tyvärr är det här bara inledningen på nedgången och jag tror att det kommer bli värre ju längre fram i vår vi kommer, sa Johan Deremar, nationalekonom och analysansvarig, Byggföretagen.

Han fick tyvärr rätt. Under året har varslen duggat tätt och bland annat har Obos, Götenehus, Besqab, Moelven, Serneke, JM och Wästbygg varslat.

Översiktsbild som visar byggarbetsplatsen.
Etapp Haga omfattar 1 700 meter tunnel varav 250 meter betongtunnel i jord och lera samt en ny underjordisk station i Haga i centrala Göteborg. Foto.: Kasper Dudzik/Trafikverket

Trafikverket hävde kontrakt: Trafikverket hävde kontraktet med entreprenören AGN Haga, som haft kontrakt för deletapp Haga i Västlänken. De tre skälen som Trafikverket lutade sig mot för att häva kontraktet är historiken i framdriften, produktionen och framdriften i framtiden samt att man såg brister i arbetsmiljön för arbetarna.

Inför kommande upphandlingar valde Trafikverket att dela upp etappen i flera entreprenader.

Byggarbetsplatsen i Haga där Forskaren  tar form. Norra Tornen syns i bakgrunden.
Forskaren sticker ut med sin utformning som en omvänd trappstegspyramid. Foto: Samuel Karlsson

Forskaren: Byggvärlden besökte bygget av Forskaren i Hagastaden. Forskaren som är tänkt att bli en mötesplats mellan akademi, näringsliv, forskning och allmänhet. Projektet är ett samarbete mellan Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter. Zengun är byggentreprenör.

Sekretessfrågan i fokus: Företrädare för samtliga sju A-krimcenter träffades för första gången. Från Byggföretagens sida vill man lyfta sekretessproblematiken.

– Myndigheter som sitter under samma tak måste kunna dela information med varandra, sa Claes Thunblad, ansvarig för sund konkurrens på Byggföretagen.

NCC anmälde kommun: Skanska vann en upphandling för ett beläggningsarbete i Lidköpings kommun. NCC, vars anbudssumma var nära dubbelt så hög som Skanskas, ansåg att kommunen agerat i strid med de upphandlingsrättsliga principerna och anmälde kommunen till Konkurrensverket. Konkurrensverket avskrev ärendet i september.

vattenreservoaren Lyra
Lyra. Foto: Anna Sjöström

NCC stämde kommun: NCC stämde Örebro kommun på drygt 96 miljoner kronor för kostnader i samband med uppförandet av den nya vattenreservoaren Lyra.

Mats Åkerlind och Johan Lindholm inför avtalsrörelsen
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggföretagen, Terese Perman

Avtalsrörelsen började: Byggföretagen och Byggnads växlade avtalskrav för Byggavtalet och inledde förhandlingarna. Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen, trodde att frågan om arbetslivskriminalitet skulle bli knäckfrågan i årets avtalsförhandlingar.

Avhopp: Fyra fackförbund med Byggnads i spetsen hoppade av samarbetsprojektet Forum för sund konkurrens som de drivit tillsammans med Byggföretagen i sex år. De hävdade att Byggföretagen inte tar frågorna på allvar i praktiken. Från Byggföretagens sida såg man det som ett inspel i avtalsrörelsen.

Frös ner berget: Det blev kylig stämning i anläggningsentreprenaden 9715 Gullmarsplan. En zon med cirka 40 meter uppsprucket berg frystes ner till minst -5 °C för att nya tunnlar skulle kunna sprängas fram.

Slussen blev dyrare: Enligt en ny prognos från Stockholms stad blev kostnaden för ombyggnationen av Slussen 21 miljarder kronor, alltså nästan 5 miljarder dyrare än den senaste prognosen från 2020. Dessutom kommer bygget att bli försenat ytterligare två år.

Badhusbygget i Kiruna. Foto:

Badhusbygget: Byggherren Kiruna kommun bröt avtalet med projektledaren We Group. Kommunen menade att konsulten misskött sitt uppdrag, något som We Group i sin tur inte höll med om. Bygget har länge kantats av problem, bland annat har budgeten stuckit iväg rejält och i mars dog en arbetstagare ensam i en kulvert och hittades först dagen efter, utan att någon saknat honom. Senare under året stämde We Group kommunen på 17, 5 miljoner kronor.

Namnbyte: Samtliga bolag i Sverige inom Heidelberg Cement-koncernen samlas nu under namnet Heidelberg Materials Sweden.

April – juni

Företagsbot: Ett bolag i Skåne måste betala företagsbot på cirka 1,2 miljoner kronor, enligt en dom i hovrätten. Bakgrunden är en sprängolycka med dödlig utgång.

Veidekke bygger åt Volvo Lastvagnar i Lundby. Foto: Volvo Lastvagnar
Veidekke tecknade kontrakt med Volvo Lastvagnar i Lundby. Foto: Volvo Lastvagnar

Miljardprojekt 1: Veidekke tecknade avtal med Volvo Lastvagnar för att bygga kontor och verksamhetslokaler i Lundby, Göteborg. Entreprenaden omfattar cirka 38 000 kvadratmeter och ordervärdet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Visionsbild över Skellefteås nya sjukhus
Visionsbild över Skellefteå nya sjukhus där ByggDialog är totalentreprenör. Bild: Region Västerbotten.

Miljardprojekt 2: Byggdialog upphandlades som totalentreprenör för Region Västerbottens stora satsning på Skellefteå lasarett. Projektet har en budget i miljardklassen.

Stämning: Fackförbundet Byggnads stämde det polska byggbolaget Lambda AS på 1,4 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Enligt facket ska företaget systematiskt ha betalat ut för låga löner till anställda.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Dystra rapporter: Byggföretagens nya konjunkturprognos visade att investeringarna i bostäder, lokaler och anläggningar krymper rejält under 2023. Prognosen visade också på stora regionala skillnader.
– Det är bottenkänning i nyproduktionen av både hyres- och bostadsrätter, sa Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Veidekke släppte en rapport där de skrev att bostadsbyggandet i Sverige har kollapsat.
– Det verkligt allvarliga är att all tillgänglig data tyder på att nedgången kommer att bli långvarig, sa Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Skanska tog emot Håll Nollans arbetsmiljöpris på tisdagen. Foto: Håll Nollan
Skanska tog emot Håll Nollans arbetsmiljöpris. Foto: Håll Nollan

Skanska fick pris: Skanskas Team Fredricelundsskolan i Karlstad som fick Håll Nollans arbetsmiljöpris 2023 för sitt ”gedigna arbete i projektet, redan i de riktigt tidiga skedena, för en säker arbetsmiljö”.

Ola Serneke för först ut på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg
Ola Serneke var först ut på Byggmässan i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg

Byggmässan Göteborg: Under två intensiva dagar sammanstrålade byggbranschen i Prioritet Serneke Arena. Ola Serneke sparkade i gång Byggmässan i Göteborg med ett öppenhjärtigt och personligt tal om bland annat uppväxten, utvecklingen av Karlastaden och den stora nyheten om Doxas bud på Serneke.

Avtal klart: Byggföretagen och Byggnads enades om ett nytt Byggavtal. Avtalet sträcker sig över två år och överenskommelsen innebär löneökningar på 7,4 procent. Det innehåller också en ny partsgemensam kontrollfunktion för att motverka arbetslivskriminalitet.

Fyrtornet i Hyllie blir tio våningar högt och byggs av Otto Magnusson.
Fyrtornet i Hyllie blir tio våningar högt och byggs av Otto Magnusson. Foto: Simon Lundh

Träigt: Byggvärlden hade stort trätema och skrev om bland annat Fyrtornet i Malmö som med sina tio våningar kommer att bli Nordens högsta kontorsbyggnad med en stomme helt i trä.

Mariam Mohammedamin, Årets Byggkvinna 2023
Mariam Mohammedamin tog emot priset Årets Byggkvinna 2023 i samband med Byggföretagens stämma. Foto: Byggföretagen och Lisa Jabar

Årets Byggkvinna: Mariam Mohammedamin, arbetsledare på Tommy Byggare utsågs till Årets Byggkvinna. Juryn motiverar sitt val med att hon är en ledstjärna och inspiration för kvinnor och flickor som vill söka sig till branschen.

Tre personer som gemensamt tar et spadtag ur en hög med grus. Grävmaskin i bakgrunden.
Första spadtaget Frihamnen-Lindholmen. På bilden: Catharina Håkansson Bohman, Sverigeförhandlingen; Louise Jeppson, Västra Götalandsregionen; Robert Hammarstrand, exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad. Foto: Göteborgs Stad

Frihamnen: Den femte juni togs det första spadtaget för den nya spårvägen som ska trafikera Frihamnen och Lindholmen på Hisingen. Ceremonin ägde rum vid den så kallade Frihamnsporten.

Höga byggnader: Council on Tall Buildings and Urban Habitat, CTBUH, har nu meddelat vilka skyskrapor som prisats i årets Best Tall Building Award of Excellence. Sara Kulturhus i Skellefteå fick pris i två kategorier.

Almedalen: Under de fem dagarna i Visby arrangerades över 2 000 programpunkter, av dessa flera hundra inom byggsektorn. Kriminalitet, bostadsbyggandet, byggkrisen, ledarskap och grön omställning var stora ämnen för branschen.

Juli – september

Tunnelbygge i Barkarby, utbyggnad av tunnelbanan.
Arkivbild från tunnelbygget. Foto: Region Stockholm

Hävning: Både entreprenören SBT Sverige och beställaren Nya Tunnelbanan, hävde kontraktet för den stora berg- och anläggningsentreprenaden för tunneln mellan Akalla och Barkarby.
De är oense om bland annat betalning och tidsplaner

Kritiserad granskning: Byggföretagen genomförde en rekordstor granskning där totalt 3 492 företag på 234 byggarbetsplatser kontrollerats. Men granskningen väckte reaktioner och fick kritik eftersom det rörde sig om annonserade besök på arbetsplatserna.

1,6 miljardersbygget Kaj 16 byggs vid älven i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg Infälld bild: Dorte Mandrup
1,6 miljardersbygget Kaj 16 byggs vid älven i Göteborg. Foto: Henrik Ekberg Infälld bild: Dorte Mandrup

Kaj 16: Bygget av Göteborgs högsta träbyggnad startade. Kaj 16 blir ett 78 meter högt landmärke vid Göta älv. Bygger gör Vestia och systerbolaget Hent från Norge.

Konkurser: Under perioden 1 januari till 13 augusti 2023 gick 865 bolag i byggbranschen i konkurs, en ökning med 31,3 procent jämfört med samma period 2022, det visar en sammanställning från analysföretaget Dun & Bradstreet. De varnade också för en konkursvåg inom byggbranschen. Enligt deras nya prognos riskerar mellan 1 200 och 1 400 byggföretag konkurs under de närmsta 12 månaderna.

Hästen
Mick Salonen, vd, Zengun, vid byggstarten av Hästen 21. Foto: Samuel Karlsson

Byggstart: Under pompa och ståt markerades byggstarten för kontorsbyggnaden Hästen 21 mitt i centrala Stockholm. Det första spadtaget genomfördes med en symbolisk ingjutning av en tidskapsel. Zengun är entreprenör för bygget.

Sprängningar: Enligt Polisens statistik hade det fram till 30 september detonerat 132 bomber, vilket är det högsta antalet detonationer under ett halvår som polisen registrerat.
Majoriteten av sprängmedlen kommer från byggsektorn, enligt Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter och poliskommissarie på Nationella bombskyddet.

Jan Johansson, vd för Bergsprängningsentreprenörernas förening. Foto: BEF
Jan Johansson, vd för Bergsprängningsentreprenörernas förening. Foto: BEF

Jan Johansson, vd för Bergsprängningsentreprenörernas förening, menar att det är svårt att upptäcka om en person undanhåller sprängämnen på en byggarbetsplats. Han tycker också att den nya lagen från 2021 behöver spetsas till och även kopplas samman med det senaste regeringsförslaget om ett nationellt tillståndsregister.

Senare under hösten meddelade regeringen att ett nationellt register för sprängmedel ska finnas på plats 1 juli 2024.

Förbifarten
Camilla Magnusson är projektchef för Förbifart Stockholm.

Färdigsprängt: Sista salvan sköts i Förbifart Stockholm. Efter mer än sex års arbete är man nu klar med bergdriften.
– Det är en stor milstolpe för projektet, sa projektchef Camilla Magnusson.

Inflytt: Sex år efter byggstarten fylls nu de första bostäderna i Karlatornet på Hisingen i Göteborg. Inflyttningarna kommer sedan att ske löpande allteftersom bostäderna färdigställs. Sommaren 2024 ska samtliga lägenhetsinnehavare ha flyttat in.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och finansminister Elisabeth Svantesson
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och finansminister Elisabeth Svantesson höll pressträff för att bland annat informera om ändringar i rot och rut.

Höjning av rot: Regeringen presenterade tre förslag att få fart på bygg- och bostadssektorn. De tre förslagen är: höjning av rot till 75 000 kronor, stöd till kommuner som vill omvandla kontorslokaler till bostäder och en planeringsstimulans till kommunerna för att främja bostadsbyggandet av villa och radhus.

Oppositionens bostadspolitiska talespersoner: Jennie Nilsson (S), Malcolm Momodou Jallow (V), Katarina Luhr (MP), Alireza Akhondi (C).
Oppositionens bostadspolitiska talespersoner: Jennie Nilsson (S), Malcolm Momodou Jallow (V), Katarina Luhr (MP), Alireza Akhondi (C).

Oppositionens reaktioner: Byggvärlden frågade oppositionspartierna bland annat om regeringen gör tillräckligt för att komma till rätta med byggkrisen.

– Absolut inte. Jag är inte säker på om de ens har det medvetandet att det finns en allvarlig kris som bubblar. Ett utökat rotavdrag är på marginalen, jag har gått igenom budget-tabellerna och just den delen är förändringar på marginalen. Vi vet att orderböckerna hos svenska byggbolag är tomma just nu och det finns flertal bolag som redan gått i konkurs. Med den bakgrunden så är regeringens insatser förvånansvärt få, svarade exempelvis Alireza Akhondi, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson.

Martin Phillips, Europachef och global COO Talga, Melissa Roberts, finanschef Talga, Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, Lotta Finstorp, landshövding, Region Norrbotten, Mark Thompson, grundare och koncernchef Talga och Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister. tog det första spadtaget för Talgas fabrik i Luleå.
Martin Phillips, Europachef och global COO Talga, Melissa Roberts, finanschef Talga, Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, Lotta Finstorp, landshövding, Region Norrbotten, Mark Thompson, grundare och koncernchef Talga och Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister. tog det första spadtaget för Talgas fabrik i Luleå. Foto: Tomas Bergman/Talga

Batterifabrik: Det australienska företaget Talga Resources tog det första spadtaget för sin stora batterifabrik på Hertsöfältet i Luleå. Fabriken är en del av projektet som kallas Vittangi Anode Project. Fabriken ska tillverka anodmaterial som ska användas i litiumjonbatterier för elbilar. Tillståndet ger bolaget rätt att tillverka upp till 22 000 ton anodmaterial per år.

Oktober – december

Arthur Buchardt, AB Invest A/S, på scen med en arkitektskiss av Kista Wood tower på storbildsskärm
Arthur Buchardt, AB Invest A/S, pplanerar ett Kista Wood Tower. Foto: Anna Sjöström

Siktar högt: Den norske miljardären och fastighetsutvecklaren Arthur Buchardt presenterade sina planer på att bygge ett 140 meter högt kontorshus i trä i Kista. Han är också inblandad i planerna på ett 100 meter högt hotell i trä i centrala Karlstad.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) talade på invigningen. Foto: Anna Sjöström
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) talade på invigningen. Foto: Anna Sjöström

Fossilfritt stål: Världens första byggnad med fossilfritt stål stod klar och invigdes av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) . Peab har byggt på uppdrag av Wihlborgs och stålet kommer från SSAB. Byggnaden är en 6 000 kvadratmeter stora industrianläggningen i Hasslanda, Lund, med fossilfritt stål i delar av fasaden.

Krav vid kreditgivning: Bankinitiativet Hållbar byggbransch infördes. Det innebär att det hårdare krav vid kreditgivning för byggprojekt och syftet är att minska fusket i byggbranschen. De särskilda villkoren har tagits fram av sju storbanker tillsammans med branschorganisationer inom bygg- och fastighetssektorn.

Ilpo Salmela är arbetsledare på CWN och Jan Kanto är markarbetare på BDX.
Badhusbygget. Ilpo Salmela är arbetsledare på CWN och Jan Kanto är markarbetare på BDX. Foto: Ulrica Vallgårda

Badhusbygge: Byggvärlden besökte badhusbygget i Haparanda. I fyra år har Haparanda varit utan badhus och barnen har fått simundervisning på finska sidan i Torneå, men när badhuset står klart i december 2025 behöver de inte åka så långt. Peab har anlitats av kommunen som huvudentreprenör.

Bostadsbyggandet föll: I november presenterade Boverket statistik för bostadsbyggandet. Preliminärt påbörjades byggandet av 20 950 lägenheter under de tre första kvartalen 2023. Det innebär en minskning med 55 procent jämfört med samma period 2022 då 46 533 lägenheter började byggas.
Prognosen för år 2024 är att bostadsbyggandet minskar ytterligare då det påbörjas cirka 19 500 bostäder inräknat ombyggnader.

Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.
Tor Borg, analyschef på Byggfakta. Foto: Byggfakta, Getty Images

Vändning?: Bostadsbyggandet ökade för tredje månaden i rad. Byggstarterna för bostäder ökade med 3,2 procent i oktober, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator.
Ökningen sker dock från en väldigt låg nivå, jämfört med samma månad förra året är indikatorn -28,2 procent lägre.
– Stabiliseringen sker dock efter att indikatorn mer än halverats sedan hösten 2021, vilket innebär att bostadsproduktionen, räknat i kronor, är nere på nivåer som de låg på för nio år sedan, sa Tor Borg, analyschef på Byggfakta.

Arbetslivskriminalitet
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg

A-krim: Det sjätte centret mot arbetslivskriminalitet invigdes i Stockholm. Ett av fokusområdena är fusket i byggbranschen.
– Byggsektorn är en av de branscher där vi ser störst problem, säger Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister.

Två svartvita bilder som visar dels en byggkran mot himmel med mörka mol och ett diagram med en pil som pekar nedåt.
En ny prognos från Dun & Bradstreet visar att att 1200–1400 byggföretag riskerar konkurs närmsta 12 månaderna. Foto: Getty Images

Konkurser: Från januari till och med november har konkurserna inom bygg ökat med 35 procent, enligt Creditsafe. 1 328 företag inom bygg gick i konkurs under perioden.

Sysselsättning: Enligt Byggföretagens konjunkturprognos minskar sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen från 328 800 sysselsatta 2022 till 312 400 sysselsatta 2024.